Cuperoza

Cuperoza

Cuperoza este o afectiune cronica, destul de frecventa, constand in eritem difuz si permanent la nivelul fetei. Cuperoza nu apare doar ca o afectiune izolata ci face parte dintr-un lant de evenimente ce apar in evolutia acneei rosacee.

Debutul rosaceei este insidios, cel mai adesea nefiind bagat in seama de catre pacienti si este recunoscut de catre acestia doar in timpul discutiei cu medicul dermatolog. Primele semne ale bolii apar ca flush-uri, caldura si roseata temporara la nivelul obrajlor care sint declansate de catre diferiti stimuli: expunerea la temperaturi ridicate, soare, diferente de temperatura rece-cald, consum de alcool etc. Intr-o perioada de timp ce variaza de la o persoana la alta acest eritem initial pasager devine permanent cu telangiectazii pe suprafata lor fapt uneori foarte deranjant pentru pacienti.
Extinderea afectarii cutanate poate varia de la o forma limitata la nivelul obrajilor pana la forme extinse pe nas, frunte si barbie.
Cuperoza poate afecta orice persoana dar cel mai frecvent afectate sint persoanele de sex cu fototip I sau II (piele deschisa la culoare care nu se bronzeaza usor, par blond, ochi albastri). Boala debuteaza foarte frecvent la persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani mai frecvent fiind afectate femeile dar dar barbatii cu aceasta afectiune prezinta forme mai severe.
Tratamentul cuperozei consta in primul rand in recunoasterea si evitarea de catre pacient factorilor ce conduc la accentuarea eritemului cuperozic: expunerea prelungita la soare sau temperaturi scazute, consumul de alcool, cafea, mancarurile picante sau extrem de fierbinti, sauna, administrarea locala sau sistemica de corticoizi.
Trebuie remarcat faptul ca foarte fercvent cuperoza se asociaza cu un ten foarte sensibil la diverse produse cosmetice la care in mod normal nu ar aparea probleme. De aceea modul de ingrijire a tenului are o valoare deosebita acesta putand ajuta la calmarea simptomelor sau dimpotriva la accentuare acestora. Motivul consta in faptul ca persoanele cu acets tip de ten au un strat cornos foarte fragil si de aceea pielea este usor de iritat cu diverse produse cosmetice iar ingrijirea atenta a tenului poate avea rezultate favorabile:

– Spalarea pe fata se va face cu delicatete folosind apa calduta, nu fierbinte; sapunul utilizat nu va fi bland si nu parfumat iar clatirea va fi riguroasa.
– Este de evitat stergerea/ frecarea intensa a tenului afectat de rozacee deoarece pot contribui la iritarea sa suplimentara
– Dupa spalare tenul va fi lasat 20- 30 de minute sa se usuce complet inainte de aplicarea altor produse de ingrijire
– Aplicarea produselor eficiente therapeutic se va face inaintea aplicarii cremelor ecran solar sau machiajului
– Aplicarea unei creme usor de tolerat, hidratante si cu efect reparator poate avea efecte favorabile pentru acest ten extreme de sensibil totodata contribuind si la diminuarea eritemului
– Machiajul folosit trebuie sa fie unul usor, pe baza de apa, ce contine silicon si care sa poata fi usor de indepartat pentru a nu irita suplimentar tenul. Produsele de indepartare a machiajului nu trebuie sa contina alcool, parfum, mentol, ulei de masline sau acid salicilic.
– Zilnic, inaintea expunerii la soare este importanta folosirea unei creme ecran cu indice protectiv mare (SPF>50). Cremele ecran ce contin silicon (dimethicone or cyclomethicone) pot avea un efect benefic.
– Este recomandat ca persoanele care prezinta un ten sensibil sa retina produsele anterior utilizate si care nu au fost tolerate astfel incat sa repete folosirea acestora.

Efecte favorabile in tratatamentul cuperozei il are utilizarea produselor dermatocosmetice care contin retinaldehida, dextran sulfat cu efect therapeutic de calmare a eritemului. Deasemnea aceste creme pot avea o nuanta usor verzuie care contribuire la camuflarea rapida a eritemului.
In tratamentul telangiectaziilor faciale ce insotesc cuperoza se utilizeaza laserul Nd Yag Cutera cu rezultate foarte bune si persistente in timp.
Pentru tratamentul cuperozei dar si al telangiectaziilor faciale tratamentul cu lumina intens pulsat (IPL) este o solutie utilizata cu success.
Atat tratamentul cu produse dermatocosmetice cat si tratamentul laser sau IPL trebuie urmate de evitarea factorilor agravanti cat si de reapectarea regulilor de ingrijire a tenului cuperozic.

Web Design si SEO
ANPCSOL