Dermatoscopie digitala cutanata

O examinare corecta a pielii nu se realizeaza printr-un simplu consult sau o anamneza, fie ea si amanuntita. Diagnosticul pentru leziunile dermului este oferit de catre medicii Dermestetica prin DERMATOSCOPIE.

Ce este dermatoscopia?

DERMATOSCOPIA (denumita si dermoscopie sau microscopie epiluminescenta) reprezinta o metoda rapida si neinvaziva de diagnosticare a leziunilor pigmentare ale pielii, folosind un instrument specializat numit DERMATOSCOP.

Dermatoscopul sau dermoscopul este un instrument format dintr-un sistem optic asemanator unei lentile la care este atasata o sursa de lumina, evaluandu-se in vivo culorile si microstructurile epidermului, a jonctiunii dermo-epidermice si a dermului superficial. Medicul dermatolog plaseaza acest instrument deasupra leziunii cutanate care se doreste a fi examinata si astfel analiza acesteia se poate face in detaliu. Dermatoscopul permite vizualizarea leziunilor cutanate in profunzime, diferentierea leziunilor cutanate benigne de cele maligne (carcinom bazocelular, spinocelular, melanom, etc) si depistarea modificarilor precanceroase in leziunile melanocitare (nevii melanocitari atipici = alunite cu modificari).

Examinarea dermatoscopica nu ofera ceritudine in diagnostic, acesta fiind pus in urma examenului histopatologic (dupa biopsie si analiza la microscop a leziunii respective). Totusi, pentru a nu exciza inutil o alunita, dermatoscopia ajuta la stabilirea deciziei corecte in acest sens: alunita poate fi pastrata, scoasa, sau urmatita ca evolutie pe termen scurt.

Cum se efectueaza dermatoscopia?

Exista doua moduri de a realiza dermatoscopia:

  • cu dermatoscop manual. Examinarea se realizeaza treptat, medicul analizeaza pe rand fiecare alunita, punand aparatul (care seamana cu o lupa mai complexa) pe fiecare leziune in parte. El observa structurile caracteristice (o retea ca o plasa, globuli, vase, etc) si poate spune daca exista motive de ingrijorare. Imaginea poate fi imortalizata cu un aparat foto sau chiar cu un telefon cu camera, prin lupa dermatoscopului.
  • cu dermatoscop computerizat, cand examinarea este mult mai complexa, medicul folosind un dermatoscop atasat de un calculator si printr-un program special observa si analizeaza fiecare leziune. Noile tehnologii medicale si sistemele digitale de dermatoscopie ofera posibilitatea realizarii unei harti dermatoscopice si stocarea informatiilor obtinute in urma examinarii.

Cu cat melanomul este depistat si tratat mai tarziu, cu atat riscul de metastazare este mai mare. In schimb, diagnosticul si tratamentul (excizia) melanomului in stadii incipiente inseamna vindecare completa.

Care este utilitatea dermatoscopiei?

Rolul principal al acestei metode este diagnosticarea precoce a cancerelor de piele. Astfel, folosind aceasta metoda, medicii dermatologi si-au imbunatatit acuratetea diagnosticului. De asemenea, folosind dermatoscopia se reduce numarul de excizii chirurgicale ale unor formatiuni cutanate benigne care cu ochiul liber au elemente de suspiciune in ceea ce priveste diagnosticul si, in cazul tumorilor care trebuie excizate, se stabileste mult mai precis marginea „de siguranta” pana la care trebuie scoasa tumora. Exista mai multi algoritmi de diagnostic, cel mai utilizat fiind „Regula ABCDE a dermatoscopiei”, folosita in clasificarea leziunilor melanocitare in benigne, suspecte si maligne.

Prin detaliile pe care le ofera, dermatoscopia este folosita in investigarea :

  • nevilor benigni sau atipici
  • melanoamelor, carcinoamelor bazocelulare, spinocelulare, etc
  • dermatofibroamelor
  • keratozelor seboreice (senile sau ale varstnicului)
  • tumorilor vasculare
  • si mai rar a unor afectiuni ale parului si scalpului (diferite tipuri de alopecii, sindroame genetice)

Care sunt AVANTAJELE DERMATOSCOPIEI?

  • Avantajul major al metodei este accesul imediat la examinarile anterioare si posibilitatea de a compara imaginile stocate.
  • Posibilitatea examenului cutanat in detaliu ajuta la orientarea diagnosticului cancerelor cutanate, in mod particular diagnosticul melanomului malign si diferentierea melanomului malign de tumori melanocitare benigne (nevi/ alunite).
  • Metoda permite diferentierea leziunilor pigmentare (nevi/alunite) de cele nepigmentare si a leziunilor maligne de cele benigne. Acest lucru face posibila depistarea precoce a melanomului malign si intr-un stadiu curabil.
  • Dermatoscopia poate aduce argumente in plus care sa justifice excizia chirurgicala a unei leziuni cutanate.
  • Ajuta la examinare atenta si completa a pacientului care se prezinta la cabinetul dermatologic.
  • Metoda este total noninvaziva

Cine are nevoie de dermatoscopie?

Exista persoane incadrate in categoria celor cu risc crescut de a dezvolta o leziune canceroasa si care au nevoie de consult dermatologic de specialitate o data pe an pentru examinarea dermatoscopica a leziunilor de pe piele:

  • persoanele care frecventeaza saloanele de bronzat artificial (UV artificiale) sau cele care se expun frecvent la soare (UV naturale)
  • persoanele cu antecedente in familie de cancere cutanate. Sunt studii care arata ca factorul genetic in cazul cancerului de piele este unul foarte important.
  • persoanele cu fototip I si II de piele (piele si ochi deschisi la culoare, care se ard usor la expunearea la UV)
  • persoanele cu multipli nevi (alunite)

In cadrul clinicii Dermestetica punem la dispozitie tuturor pacientilor un sistem computerizat de dermatoscopie pentru diagnosticul cancerelor cutanate si un nepretuit ajutor in diagnosticul dermatologic in general.

Cresterea in dimensiuni, culoarea modificata sau neomogena,  sangerarea, marginile neregulate sunt caracterele unei leziuni cutanate suspecte care trebuie sa va aduca  obligatoriu si cat de repede la dermatolog!