Cum se formeaza cicatricile?

Aparitia cicatricilor face parte din procesul natural de vindecare a tegumentului dupa lezarea acestuia.
Procesul de cicatrizare este influentat de numerosi factori (localizarea anatomica, dimensiunile si profunzimea plagii, tipul de piele, tehnica chirurgicala). Bineinteles, varsta, ereditatea, etnia sau sexul, modul de viata, tratamentele concomitente afecteaza modul de raspuns al pielii.

Care sunt tipurile de cicatrici ?

Cicatricile keloide sunt rezultatul unui proces agresiv de vindecare, cu tesut cicatricial in exces in care predomina fibrele de colagen tip I si III. Aceste cicatrici depasesc marginea defectului initial. Ele apar cel mai frecvent in urma vindecarii unei plagi post chirurgicale sau postraumatice, dar in unele cazuri pot apare si spontan. Keloidele pot genera prejudicii estetice dar si functionale (afectarea mobilitatii).

Cicatricile hipertrofice sunt asemanatoare cu cele keloide dar acestea nu depasesc limitele defectului initial.
Cicatricile postacneice apar in urma leziunilor acneice active severe (nodulare si nodulochistice) si pot varia de la cele de la cele deprimate (icepick) la cele reliefate.

Posibilele metode terapeutice includ revizia chirurgicala (reexcizie cu reconstructie pe liniile de tensiune cutanata), dermabraziune, peeling chimic sau injectii intralezionale cu corticosteroizi sau substante antiproliferative.
Aparitia cicatricilor defectuase poate fi prevenita, in unele cazuri prin utilizarea gelurilor sau plasturilor cu silicon.

Ce este Scaar Fx ?

SCAAR FX ( Synergistic Coagulation and Ablation for Advanced Resurfacing ) este ultima platforma Ultra Pulse Encore by Lumenis care permite tratarea, asa cum nu a fost posibil pana acum ,  leziunilor cutanate  severe, adanci, complexe asa cum sunt cicatricile postchirugicale sau post combustionale ( postarsura ) cu efecte secundare minime si rezultate extrem de eficiente .

Platforma  Co2 modul Scaar Fx cu :

  • Cea mai inalta energie ( 150mj/puls)
  • Penetrarea cea mai adanca (pana la 4mm)
  • Rata optima ablatie/coagulare

a dus la limita superioara  tratamentele laser CO2 de pana acum , fiind cea mai avansata tehnologie laser pentru tratarea cicatricilor.

Energia de 6 ori mai ridicata si penetrarea de 4 ori mai adanca decat a altor sisteme laaser CO 2 , confera precizia acestui sistem unic pe piata echipamentelor laser si posibilitatea tratarii leziunilor complexe , retractile , cu fibroza masiva imbunatatind dramatic aspectul estetic si impotenta functionala .

Tehnologia fractionala CO2 livreaza cea mai inalta energie cu timpul cel mai scurt al pulsului, ofera controlul cel mai bun al impactului pe tesut si al injuriei termice precum si cea mai mica probabilitate a complicatiilor

Fractioanarea undei laser lasa coloane de tesut neatins care initiaza epitelizarea rapida dupa tratament.

Ablatia tisulara care apare la un nivel foarte précis in interiorul tesutului, indeparteaza coloratia , imbunatateste textura cutanata , induce o coagulare tisulara imediata avand impact pe termen lung in sinteza si remodelarea colagenului pentru imbunatatirea aspectului cicatricei.

In functie de setari ,se pot aduce la nivel cicatricile atrofice ( subdenivelate ) si se pot aplatiza cicatricile hipertrofice ( supradenivelate ).

SCAAR Fx este ultima tehnologie pentru tratamentul cicatricilor fiind o alternative minim invasiva, oferind o imbunatatire dramatica in aspect si functionaliate,  in cazul cicatricilor severe postchirurgicale si postcombustionale.

Cu SCAAR Fx se amelioreaza tonusul, textura , elasticitatea cicatricei, se diminueaza pruritul si durerea.

Cand se vad rezultatele ?

SCAAR Fx este cel mai penetrant sistem laser de pe piata si in acelasi timp cel mai sigur.

De aceea, rezultatele pot fi vizibile foarte repede. O imbunatatire majora in recapatatrea elasticitatii si ameliorarea pruritului se obtin dupa primul tratament. In functie de caracteristicile cicatricei ,pot fi necesarea mai multe tratamente ( 1-5) pentru obtinerea  rezultatului cosmetic si functional  dorit.

La ce ma astept dupa tratament ?

Imediat dupa tratament, pielea e calda , rosie si cu diferite grade de edem in functie de parametrii de lucru folositi. Majoritatea pacientilor isi reiau activitatile zilnice in prima saptamana dupa tratament . Pentru a grabi procesul de vindecare , trebuie respectate o serie de masuri de ingrijire zilnica ce va sunt recomandate de medicul currant.

Cum functioneaza tehnologia SCAAR  Fx?

Cicatricile sunt rigide si fibroase , fiind rezulatul raspunsului exagerat de vindecare a organismului . Laserul Lumenis CO2 fractionat creeaza canale microscopice care rup fiboza si elibereaza tensiunile formate  in tesut ,declansand productia de noi fibre de colagen si elastina . Portiunile de tesut neatins promoveaza o epitelizare rapida , concretizandu –se intr-un timp scurt de vindecare .

Rezultatul este o regenerare profunda  a dermului care imbunataeste dramatic elasticitatea si aspectul cicatricei.