Cum apar cicatricile post-acnee?

Cicatricile post-acnee sunt rezultatul vindecarii defectuoase a leziunilor inflamatorii de acnee (papule, pustule , noduli , chiste ).

cicatrici-acnee-dermestetica-tratamentSe intalnesc patru forme de cicatrici :

  • icepick care sunt depresiuni adanci cu diametrul mic , de obicei multiple , situate de obicei pe frunte , pometi , Barbie;
  • boxcar ce sunt cicatrici superficiale sau mai profunde , cu diametrul mai mare, cu margini nete , verticale fiind similare cu cicatricile post varicela. Se intalnesc pe obraji si frunte.
  • rolling sunt leziuni cu aspect liniar ce dau aspect valurit tenului .
  • cicatrici hipertrofice ce sunt leziuni reliefate ce depasesc conturul fetei rezultate prin formarea in exces a tesutului cicatriceal in  cadrul procesului de vindecare .
  • hiperpigmentarile postlezionale care nu sunt cicatrici reale ci sunt pete rezultate in urma traumatizarii leziunilor de acnee , pot dura  saptamani –luni de zile fara un tratament specific.

Exista mai multe variante de tratament pentru aceste tipuri de cicatrici ,unele mai putin invazive care doar le atenueaza , altele mai agresive cu rezultate foarte bune si de durata.

Cand se poate efectua tratamentul cicatricilor post-acnee?

Este necesar ca pielea  sa fie intacta , fara leziuni active de acnee.

Daca sunt prezente leziuni active, este necesar tratament topic/sistemic recomandat de catre medicul dermatolog.

Variante de tratament

1.Dermapen /Microneedling

Tratamentul se efectueaza cu  anestezie locala  si implica o perioada de vindecare  de 3-4 zile. Dupa procedura pielea va fi rosiatica, dar se poate aplica machiaj medical astfel ca nu este impiedicata activitatea zilnica.

Exista indicatii medicale stricte care trebuie urmate fara exceptie ,pentru a obtine rezultatul dorit si pentru a evita eventualele complicatii.

Pentru a obtine rezultate foarte bune , sunt necesare mai multe sedinte de tratatment (4-6), efectuate la interval de minim 1 luna. Dupa fiecare procedura se remarca efecte bune pe nivelarea cicatricilor, remedierea texturii pielii, efectele fiind cumulative.

Sistemul Dermapen® utilizeaza cartuse cu ace sterile, individuale pentru siguranta optima a fiecarui pacient. Datorita sistemului vibrator pe verticala, acele penetreaza vertical pielea la adancimi ajustabile, generand micro canale si stimuland capacitatea naturala de vindecare a organismului prin productia de colagen si elastina.

Principiul este asemanator cu cel al laserului CO2 fractionat, dar spre deosebire de acesta, poate fi efectuat pentru orice fototip cutanat si are un raport beneficiu/timp de vindecare/pret mai avantajos

Afla daca esti un candidat pentru aceasta procedura!

Programeaza o consultatie on-line sau suna la +40733297207!

2.Laser CO2 fractionat  Ultra Pulse Encore by LUMENIS

Laserul CO2 este tratamentul cu efect/sedinta  cel mai bun in tratamentul cicatricilor postacneice (unele cazuri de icepick, boxcar, rolling, hipertrofice). Echipamentul  utilizeaza raze laser fractionate care vaporizeaza coloane microscopice de tesut la adancimi controlate lasand epidermul intact intre fascicule.

Acest detaliu diferentiaza tratamentul fractionat de resurfacingul CO2 clasic care practic vaporiza tot epidermul, implicand o perioada lunga de timp pentru recuperare.

Coloanele de tesut vaporizate vor fi “umplute” de catre organism cu tesut nou prin stimularea sintezei de fibre noi de colagen, rezultand astfel o structura noua, mai neteda si compacta a pielii.

In cazul cicatricilor postacneice , tratamentul este unul mai agresiv fiind necesare 1-3 pasaje laser pe zona afectata. Rezultatele se evalueaza la 6 luni de la tratament. In cazul unor efecte partiale, tratamentul de repeta dupa min 6 luni.

Procedura se efectueaza sub anestezie locala potenta, cu tratament sistemic asociat indicat de catre medicul dermatolog. Este necesara respectarea stricta a indicatiilor medicale, fara exceptie.

 

3.Peelingul chimic superficial/mediu

Peelingul chimic este o procedura care implica aplicarea pe piele de diversi acizi in concentratii variable.

Peelingurile superficiale se adreseaza tenului gras cu porii deschisi, cu aspect de “coaja de portocala” sau hipergmentarilor usoare (pete).

Se  recomanda  3-4 sedinte la interval de 10-14 zile.

Peelingurile medii se recomanda imperfectiunilor usoare, au efect mediu pe cicatricile adanci.

4.Excizia chirurgicala /punch technique

Se adreseaza cicatricilor cu diametru mic dar adanci (icepick). Se efectueaza cu anestezie locala si se monteaza sutura ce se pastreaza 5-7 zile. Va rezulta o cicatrice fina , liniara, mai usor de tratat cu metodele de mai sus.

Cicatricile boxcar si rolling pot beneficia de subcizii – taierea traveelor fibroase care ataseaza baza cicatricei de planurile mai profunde.

5. Microdermabraziunea cu diamant

Este un tratament superficial ce se adreseaza imperfectiunilor usoare, fiind un tratament necesar pentru curatarea tenului cu tendinta la acnee.

Utilizeaza microdermabrazor cu diamant (Proderm sau Pristine by Viora ) care prin capete abrazive cu diferite granulatii indeparteaza straturile superficiale ale epidermului iar prin pompa vacuum decapeaza leziunile inchistate.

Rezultatul consta intr-o textura mai uniforma, compacta, luminoasa a pielii, accelerarea metabolismului si imbunatatirea vascularizatiei cutanate.

6. Augumentarea cu filler

Se utilizeaza material de umplere (filler cu acid hialuronic)  care se injecteaza cu ajutorul unui ac foarte fin sub cicatrice ridicand astfel baza cicatricei.

Tehnica se repeta la 6 luni -1 an.

7. TCA CROSS -Cicatrici Ice pick

Acest tip de cicatrici sunt greu de tratat, unele fiind rezistente la toate incercarile terapeutice datorita traveelor fibroase care tin ancorata baza cicatricei de dermul profund. De aceea, anumite situatii, pentru acest tip de leziuni, se foloseste tehnica “TCA Cross”- singulara sau combinata cu alte proceduri- care implica aplicarea punctata a acidului tricloracetic (TCA) in diferite concentratii, strict in cicatrici.

La nivelul cicatricei se va forma o crusta rosiatica care se va desprinde in zilele urmatoare. Este nesara evitarea expunerii la soare si respectarea stricta a indicatiilor medicului dermatolog.