Cum ingrijim corect tenului acneic
Sfaturi utile pentru ingrijirea tenului acneic

Ingrijire ten acneic / acnee

Cum ingrijim corect tenului acneic

Tipul de ten nu ni-l alegem. Acesta este determinat genetic si NU poate fi schimbat pe parcursul vietii. De aceea trebuie acceptat, ferit de factorii care-l agreseaza si ingrijit corespunzator. Cea mai intalnita afectiune dermatologica ce apare pe un ten mixt/gras este ACNEEA. Despre aceasta afectiune care are un impact psiho-social major asupra celor afectati, dar si despre metode de ingrijire a tenului acneic vorbeste dr. Dana Popoiu, medic dermatolog in cadrul Dermestetica, in cartea ”Puternica si frumoasa”, semnata de Anca Radulescu.

ACNEEA este a opta boala ca frecventa pe Glob si afecteaza aproximativ 85% din populatia cu varsta cuprinsa intre 12 si 24 de ani. Impactul psiho-social este de necontestat, de aceea, este bine sa fim informati, sa stim ca acneea nu este o boala fara vindecare  si ca trebuie sa ne adresam cu incredere medicului dermatolog pentru sfaturi utile in ceea ce priveste ingrijirea tenului acneic.

Doua momente ale zilei sunt esentiale pentru ingrijirea corecta a tenului cu probleme: seara si dimineata. Fiecare, cu ritual specific. Seara, tenul trebuie curatat foarte bine pentru a-l pregati pentru cremele-tratament, iar dimineata trebuie hidratat si protejat cu produse specifice impotriva factorilor de mediu.

Primul pas spre vindecarea acneei se face seara, cand tenul este curatat temeinic de machiaj, praf dar si de sebuumul produs de piele in timpul zilei. Produsul potrivit este reprezentat de apele micelare din farmacie, solutii nealcoolice, neastringente si care inlatura corect substantele de pe ten.

Urmatorul pas este spalarea cu produse spumante blande care indeparteaza ultimele impuritati din pori.

Dupa etapa de curatare, urmeaza aplicarea produselor-tratament pe pielea perfect uscata. In functie de severitatea formei acneei, se pot aplica produse topice de la cele mai blande pana la cele agresive, numai la indicatia medicului dermatolog. Cremele tratament contin substante ce au drept scop dizolvarea dopului obstructiv al foliculului, scaderea productiei de sebum si o puternica actiune antibacteriana.

Dimineata, dupa spalarea cu apa calduta, se aplica crema hidratanta speciala pentru ten mixt/gras noncomedogenica. Apoi se aplica o crema de protectie solara, produs dermatocosmetic, cu SPF de minimum 30+. Atentie! Nu aplicati niciodata crema de protectie solara direct pe piele. Peste crema de protectie se poate aplica si un fond de ten, fluid, special pentru acest tip de ten.

Este interzisa folosirea zilnica a produselor de machiaj groase, compacte, cu putere mare de acoperire. Nu sunt recomandate nici gomajele sau scruburile frecvente pentru a nu irita pielea si inrautati starea leziunilor.

Pentru formele medii si grave, este indicat si un tratament sistemic cu antibiotic sau medicatie hormonala, doar la indicatia si sub supravegherea medicului.

Tenul acneic lasa, de cele mai multe ori, cicatrici. Cel mai bun tratament in acest caz este, insa, preventia. Recomand abtinerea de a traumatiza leziunile prin stoarcere. Acest proces trebuie lasat in grija medicului, in conditii sterile si efectuat dupa o microdermabraziune, procedeu care exfoliaza straturile superficiale ale pielii si faciliteaza extragerea dopului cheratozic.

Odata aparute, cicatricile pot fi tratate prin diverse tehnologii, cu rezultate foarte bune. In functie de tipurile de cicatrici, puteti beneficia de microdermabraziuni, peelinguri chimice, dermapen/roller dermatologic, umplere cu filler, laser CO2 fractionat sau excizie chirurgicala.

Web Design si SEO
ANPCSOL