Exfolierea faciala

Exfolierea faciala

La cabinetul de dermatologie sau cosmetica, la saloanele SPA se vorbeste mereu despre exfoliere, gomaj, scrubing. Dar ce sunt ele? La ce folosesc? Cand trebuie facute si cat de des?

Exfolierea este indepartarea celulelor moarte, imbatranite de la suprafata pielii prin diferite metode fizice sau chimice. Cand este corect facut, acest tratament ii confera pielii un aspect sanatos, tanar, catifelat.
Este o parte importanta a tratamentelor faciale si corporale.

Exista doua forme de exfoliere:
1. Exfoliere mecanica: celulele moarte si impuritatile sunt indepartate de pe piele prin frecare cu o crema sau pasta ce contine un material abraziv (sare, zahar, granule de cafea, scoici, praf de perle, jojoba…). Acesta este bine cunoscutul gomaj. Cu el debuteaza orice sedinta de cosmetica. Pielea ramane moale, curata si absorbe mult mai bine serurile, mastile si tratamentele faciale speciale.
O metoda noua si revolutionara, alternativa la clasicul gomaj este dermaabraziunea. Aceasta foloseste cristale de hidroxid de aliminiu, perfect rotunde pentru a nu leza pielea. Cristalele sunt directionate spre piele de un jet de aer, cu putere reglabila si apoi sunt absorbite de un sistem vacuum. Aparitia acestei metode a revolutionat industria estetica si are rezultate excelente. Are indicatie pentru pielea cu textura neuniforma, cu pete, pistrui, cicatrici superficial postacneice, acnee in forma usoara sau medie, ten de fumatoare.
Cand NU ar trebui folosit gomajul: daca aveti piele imbatranita, subtire, nu se foloseste impreuna cu tratamentele cu alfahidroxiacizi sau alte metode de peeling, daca aveti piele sensibila, hiperreactiva sau capilare sparte.

2.Exfolierea chimica: se folossesc diversi acizi :alfahidroxiacizi, betahidroxiacizi, lipohidroxiacizi, enzyme care distrug puntile si cementul intercellular, astfel celulele isi pierd adezivitatea dintre ele si epiderm si pot fi indepartate. Cei visit poster’s website mai cunoscuti acizi sunt acidul salicylic, glycolic si tricloracetic. In functie de tipul,concentratia si cantitatea de acid aplicat difera profunzimea exfolierii.
Peelingul chimic poate devein astfel un tratament foarte agresiv si cu destul de multe efecte secundare si complicatii daca nu este facut de un specialist dermatolog cu experienta in domeniu.

De ce este importanta exfolierea
Pielea genereaza mereu celule noi la nivelul stratului bazal CARE MIGREAZA SPRE SUPRAFATA EPIDERMULUI. In timpul ascensiunii lor catre starturile superficial acestea imbatranesc si acumuleaza keratina.
Keratinizarea este esentiala pentru ca ea confera calitatea protectoare a pielii, dar celulele keratinizate sunt constant indepartate ca sa faca loc celulelor tinere.
Cu varsta procesul de innoire a pielii incetineste, celulele imbatranite stagneaza la suprafata pielii dandu-i un aspect uscat, rugos, neuniform. Exfolierea este benefica pentru ca indeparteaza tocmai acele celule care stagneaza.
Totusi tratamentele facute in exces este posibil sa supraexfolieze pielea si aceasta sa devina uscata, iritata. De aceea astfel de tratmente nu trebuie facute mai des de o data pe saptamana.

Ce trebuie sa stii despre exfolierea faciala:
• Fii foarte atenta cu pielea delicate a fetei
• E foarte usor sa supraexfoliezi. Cere parerea unui dermatolog despre tipului tenului tau si despre produsele pe care le poti folosi
• Nu folosi produsele de scrubing corporal pe fata. Sunt prea dure.
• Fii foarte atenta cu peeling-urile. Efectueaza peeling-ul la acelasi medic pentru ca stie tipul, concentratia si cantitatea acidului folosit. Subtierea excesiva a epidermului predispune la complicatii greu de tratat (cicatrici, hipo/hiperpigmentari)
• Foloseste crème ecran solar cu factor de protectie minim 40.
• Nu epila cu ceara o zona pe care s-a efectuat peeling chimic recent.

Web Design si SEO
ANPCSOL