Epilarea laser – moft sau solutia salvatoare?

Epilarea laser – moft sau solutia salvatoare?

Se apropie primavara, cu zile insorite si calde! Vom renunta la pantaloni si fuste lungi preferand rochiile usoare. Odata cu venirea sezonului cald incepe isteria programarilor la cabinetele de cosmetica pentru epilarea parului nedorit, orele lungi de asteptare, goana prin oras “ca sa nu pierzi programarea”, iar pe plaja ies la iveala complexele legate de foliculita (bubitele) aparute dupa epilat. De aceea ne-am gandit sa va informan despre mult controversata EPILARE DEFINITIVA.

CE STIM…?
-ca toate am vrea sa avem o piele fina ca matasea cu atingere de cashmir si sa nu mai suportam durerea smulgerii parului cu ceara sau cu aparatul electric la fiecare 3 saptamani.
-ca metodele obisnuite de epilare sunt diverse: smulgere prin aplicatii de ceara fierbinte sau rece, epilatorul electric cu sistem multipenseta, visit poster’s website aparatul sau masina de ras, cremele epilatorii, pensare sau chiar ardere.
-ca niciuna din ele nu face ca parul sa dispara complet si la 2-3 saptamani parul continua sistematic sa apara.

Medicina a cautat solutii si – iata ca au aparut metodele de epilare definitiva (reducere permanenta a pilozitatii). Prima aparuta a fost electroliza. Metoda consta in distrugerea foliculului pilos cu ajutorul curentului electric prin introducerea unui electrod sub forma unui ac fin la nivelul fiecarui folicul. Procedura este considerata primitiva in ziua de azi pentru ca e invaziva si dureroasa, poate lasa cicatrici si dureaza ani de zile pentru epilarea zonelor intinse.

CE NU STIM…?

Drept urmare specialistii au inventat o tehnologie avansata care sa reduca timpul si efectele adverse si sa creasca eficienta si comfortul pacientului. Asa au aparut echipamentele laser pentru epilare. Zeci de firme producatoare din intreaga lume au lansat pe piata tot atatea aparate. Ele functioneaza pe principiul fototermolizei selective a folicului pilos.

Ce inseamna acest lucru? Raza laser este absorbita de pigmentul (melanina) din foliculul firului de par si este transformata in caldura. Temperatura obtinuta nu permite supravietuirea celulelor de la acest nivel ducand astfel la distrugerea lor. Grosimea, densitatea si culoarea parului de pe corp depinde de mostenirea genetica a fiecaruia, de etnie, de varsta, de nivelurile hormonale, de medicatia administrata. Cresterea firelor de par recunoaste 3 faze de evolutie: anagen (faza activa de crestere), catagen (faza de regresie) si telogen (faza de latenta si eliminare). Lumina laser distruge doar foliculii care contin pigment si anume cei aflati in faza activa de crestere. Iata motivul pentru care sunt necesare mai multe sedinte de epilare laser, la fiecare sedinta fiind distrusi alti foliculi activi.

Prima generatie de lasere pentru epilare-Rubin, alexandrite, dioda au fost limitate de faptul ca nu puteau face distictie intre pigmentul din foliculul pilos si cel din piele ceea ce a restrans indicatiile la pacientii cu piele deschisa la culoare pentru a evita arsurile si hiperpigmentarile.
In ultimii ani, s-a bucurat de un real success tehnologia cu lumina intens pulsata (IPL-intense pulsed light), si chiar daca la inceput s-a considerat un tratament “bomba”, ulterior s-a dovedit a avea aceleasi limite ca si echipamentele laser mentionate anterior. Adica, posibilitate de tratament doar a fototipurilor de piele deschise la culoare, sedintele de epilare interzise in anotimpul insorit sau pe pielea bronzata, dificultati in tratarea parului fin, imposibilitatea tratamentului parului deschis la culoare, alb si roscat.

IATA SOLUTIA…!
Azi, totul s-a schimbat prin aparitia liniei de lasere de epilare Nd Yag. Lungimea de unda mare (1064nm) permite penetrarea profunda a razei laser si distrugerea foliculilor situati in derm. Laserul CUTERA, tehnologie americana inovativa, a fost primul laser de pe piata echipamentelor estetice aprobat de FDA pentru epilarea definitiva a fototipurilor cutanate inchise la culoare, inclusiv a pielii bronzate. Tratamentul este fara durere si se desfasoara in conditii de maxima siguranta si confort pentru pacient datorita racirii incorporate, versatilitatea parametrilor de lucru si automonitorizarii instantanee a fiecariu puls emis. Pentru persoanele foarte sensibile se poate utiliza anestezic topic.

In general, sunt necesare 4-6 sedinte pentru eliminarea complete a pilozitatii, spatiate la interval de 4-6 saptamani. Intre sedinte nu este permisa nici o alta metoda de epilare cu exceptia raderii cu lama sau cu masina de tuns. La inceputul tratamentului, medicul efectueaza o anamneza atenta si minutioasa, indica eventual un examen de laborator (pentru afectiuni endocrine) putand preconiza apoi un rezultat final. Dupa tratament, pilozitatea dispare, putand apare apoi, dupa 6 luni -1an cateva fire fine si rare, pentru acestea facandu-se o sedinta de intretinere anuala. Parul alb, blond sau roscat nu raspunde la tratament.
Orice zona a corpului poate fi epilata laser, atat la femei cat si la barbati cu amendamentul ca zonele dependente hormonal (barbia, buza superioara, perciuni, abdomenul – la femei) pot raspunde mai greu la tratament. Pentru cazurile de hirsutism este singura solutie viabila si eficienta. In timpul tatamentului, indicatiile medicului trebuie respectate cu strictete. In caz contrar preluati asupra dvs responsabilitatea evolutiei ulterioare.

Epilarea laser nu este un moft ci a devenit o solutie, una salvatoare pentru femeile (si barbatii) ocupati de cariera care prefera sa petreaca putinul lor timp liber intr-un mod mai placut. Nu va mai trebui sa purtam pantaloni pe vreme caniculara si nici nu va mai trebui sa ne planificam concediul in functie de ciclul de crestere a parului.

Cum se efectueaza tratamentul si in ce consta?

Pacientul se prezinta la medic pentru o consultative prealabila in care se stabileste fototipul cutanat, are loc o anamneza specifica (in care medicul afla obiceiurile pacientului in ceea ce priveste metodele de indepartare a parului folosite in acel moment, daca pacientul frecventeaza solarul sau foloseste alte metode pentru bronzaj, ce produse dermatologice sau cosmetice foloseste, pentru a elimina produsele ce au potential fotosensibilizant, ce medicamente ia in mod cronic). Apoi, pacientul primeste indicatii precise asupra regimului de expunere la soare, asupra produselor de igiena si de ingrijire permise, asupra metodei de indepartare a parului restant in timpul tratamentului. (intre sesiunile dee pilare).
Pacientul va semna un acord de tratament prin care este informat despre beneficiile, riscurile terapiei si despre regimul de ingrijire postprocedura.

La sedinta de epilare pacientul se prezinta cu zona de tratat perfect rasa (cu lama). Nu este permisa aplicarea de crème, lotiuni, deodorant pe zona tratata cu 12 ore inainte. Pe zona respective se aplica un gel transparent neutru pentru protejarea epidermului si pentru facilitarea alunecarii piesei de racire.
Laseul Cutera este prevazut cu dispozitiv de racire incorporat in piesa de mana care amelioreaza senzatia neplacuta la aplicarea fasciculului laser.
In timpul tratamentului pacientul experimenteaza o senzatie de caldura si de usoara intepatura, perfect tolerate de majoritatea pacientilor.

Durata tratamentului pentru cele mai multe zone (barbie, perciuni, buza superioara, axila, piept, bikini, antebrate) este de aprox 10-20 min, dupa care pacientul se poate intoarce la treburile cotidiene, de aceea este incadrat in categoria “ lunchtime procedures”.
Pentru persoanele foarte sensibile sau pentru zone mai delicate se poate aplica un anestezic topic, timp de 30 minute (crema anestezica) care permite tratamentul fara nici un fel de simptomatologie, dar care prelungeste durata tratamentului.

Majoritatea ariilor necesita 3-6 sedinte. Totusi, numarul de tratamente Cutera necesare pentru a obtine efecte de durata depinde de mai multi factori – grosimea parului, localizare, de ciclul de crestere a parului. Nu toate firele de par prezinta o crestere activa in acelasi timp. De fapt, parul recunoaste 3 faze de crestere: faza active, de regresie, de latenta si eliminare. Epilarea functioneaza prin distrugerea doar a foliculilor aflati in faza activa, de aceea sunt necesare sesiuni aditionale care vor distruge in totalitate foliculii dintr-o anumita regiune.

Imediat dupa tratament zona respectiva poate prezenta un usor eritem (roseate) sau edem folicular care se remite in cateva ore. Cateva zile dupa tratament, pacientul are impresia ca parul creste din nou dar de fapt este vorba despre eliminarea firelor distruse prin tratament.
Intre sedinte nu este permisa epilarea cu ceara sau smulgerea firelor de par ci doar raderea. Sedintele se efectueaza la interval de 4-6 saptamani. Nu este permisa expunerea la soare a zonei tratate cu min 24 ore inainte si 7 zile dupa tratament.

Web Design si SEO
ANPCSOL