Intrebari frecvente despre deodorantele si antiperspirante

despre deodorante si antiperspirante

Intrebari frecvente despre deodorantele si antiperspirante

1. Care sunt ingredientii care dauneaza pielii din zona axilei?

Momentul achizitionarii unui deodorant este in aparenta unul usor dar, trebuie sa fim atenti asupra substantelor care intra in compozitia acestora si care in contact repetat cu pielea ar putea patrunde in organism cu potentiale efecte toxice.
In pricipiu toate informatiile cu privire la ingredientele unui deoadorant sunt inscriptionate pe ambalajul acestuia si de aceea consultarea atenta a informatiilor referitoare la fiecare produs este importanta ajutandu-ne sa evitam reactiile neplacute rezultate ca urmare a utilizarii unui deodorant nepotrivit.
Cei mai importanti constituenti ai deodorantelor care sunt recomandati a fi evitati sunt urmatorii:

– Parabenii (methyl-, ethyl-, propyl-, benzyl- si propylparaben): acesti produsi sunt toxici in cazul in care intra in circuitul sangvin si de aceea aplicare lor repetata pe piele prin utilizare unor deodorante neadecvate poate in timp sa dea nastere unor efecte toxice. In plus mai multe studii clinice efectuate in trecut sugereaza un potential efect carcinogen prin expunerea indelungata organismului la parabeni. Efectele nocive ale parabenilor se pot exercita si asupra sistemului reproducator deoarece ei pot actiona asemeni estrogenilor conducand la modificari in organele cu rol in reproducere.
– Compusii chimici ce contin aluminiu (ex. clorhidrat de aluminiu, potasiu-aluminiu sulfat): conform cercetarilor stiintifice aluminiul odata patruns in sange se acumuleaza in tesuturi si nu poate fi eliminat din organism. In ultimii ani s-a stabilit ca exista o legatura intre nivelul de aluminiu din organism si boala Alzheimer. Studiile clinice nu au dovedit o legatura clara intre utilizarea produselor de ingrijire si aceasta boala dar utilizarea pe termen lung a deodorantelor ce contin aluminiu trebuie privita cu circumspectie iar cercetarile pe aceasta linie trebuie continuate.
– Triclosan: este o substanta clasificata drept pesticid si care initial era folosita si in industria deodorantelor pentru actiunea de distrugere a bacteriilor de pe piele, astfel contribuind la diminuarea mirosului de transpiratie. La fel, ca si in cazul aluminiului, triclosanul patruns in organism nu mai poate fi eliminat si se acumuleaza in tesutul adipos.
– Talcul: cercetarile stiintifice din ultimul timp au tras un semnal de alarma ca urmare a dovedirii efectului carcinogenetic al talcului in urma contactului prelungit cu organismul. Ca urmare deodorantele pe baza de talc se recomanda sa fie evitate
– Propilen-glicol: este un alt ocazional ingredient al deodorantelor dar pentru care posibilul efect carcinogenetic nu a putut sa fie negat cu certitudine. Dintre efectele adverse ale expunerii cronice la contactul cu propilen-glicol au fost dovedite efectele neurotoxice si afectiuni renale si hepatice precum si reactii de tip alergic.
– Sililciu: trebuie evitate deodorantele care contin aceasta substanta deoarece produce iritatii ale pielii si care poate avea si un efect carcinogen.

Este indicat sa utilizati deodorantele care contin gliceina vegetala precum si conservanti precum bioflavine, extracte din plante, apa de-ionozata sau apa distilata, ceai verde, aloe vera.

2. Este bine sa folosim deodorant si noaptea sau nu?
Nu exista nici o contraindicatie in aplicarea deodorantelor pe timpul noptii, in schimb in cazul in care utilizati antiperspirante atunci s-a constatat faptul ca aplicarea lor inainte de culcare si nu dimineata, va creste eficienta acestora deoarece substantele active au timp de actiune suficient pe toata durata somnului.

3. Exista o categorie de deodorante care ar trebui evitata?
In principiu trebuie evitate toate deodorantele ce contin substante iritante sau cu efect carcinogen si este de preferat sa fie folosite deodorantele pe baza de ingredienti naturali.

4. Care sunt diferentele majore intre un deodorant si un atiperspirant?
Foarte multe persoane cred ca deodorantele si antiperspirantele sunt unul si acelasi lucru, dar aceasta teorie este falsa.
Antiperspirantele au in compozitie substante astringente foarte puternice precum sarurile de aluminium (clorura de aluminiu cu concentratii intre 10- 30%) si care actioneaza prin obturarea si blocarea porilor de excretie ai glandelor sudoripare rezultand stoparea eliminarii la suprafata pielii a transpiratiei produse de catre aceste glande. Utilizarea antiperspirantelor este indicata in special persoanelor care sufera de hiperhidroza fie ca vorbim de hiperhidroza axilara sau palmo- plantara.
In schimb, deodorantele actioneaza prin neutralizarea mirosului dat de transpiratie si prin efect de tip antiseptic prin care se ajunge la distrugerea bacteriilor care cauzeaza mirosul. Spre deosebire de antiperspirante, deodorantele nu interfera cu mecanismul de termoreglare a organismului sau cu procesul de transpiratie.

5. Este deosebirea dintre un spray, roll on, stick, una de forma sau si de fond? Este unul din ele mai eficient?
In principiu, acelasi deodorant/anti-perspirant fie ca este spray, roll on sau stick au o eficienta similara in indepartarea mirosului neplacut de transpiratie. Diferenta se observa in momentul aplicarii pe piele: deodorantele de tip stick/solid au avantajul ca necesita un timp scurt sa se usuce pe piele dupa aplicare dar in schimb dau nastere unor urme albe nepacute imediat ce sunt aplicate iar distributia pe suprafata pielii a deodorantului nu este uniforma. In cazul deodorantelor de tip roll on/lichid si spray distributia gelului pe piele este uniforma, nu lasa urme albe pe piele precum deodorantele stick, in schimb dupa aplicare necesita un anumit interval de timp pentru uscare la suprafata pielii.

6. Sunt deodorantele care promit blocarea transpiratiei 48 de ore nesanatoase?
Datorita faptului ca aceste antiperspirante contin clorura de aluminium in concentratii variabile sunt de asteptat cateva reactii neplacute dupa aplicarea pe piele dar frecventa acestora este relativ redusa: usoara senzatie de caldura imediat dupa aplicare, mancarime localizata dar in rare cazuri aceste reactii adverse se pot intinde pe o perioada mai mare de timp. In acelasi timp utilizarea antiperspirantelor poate afecta si imbracamintea care este purtata pe timpul aplicarii anti-perspirantelor.
In general daca nu este o nevoie neaparata de utilizare a unui antiperspirant, daca nu vorbim despre hiperhidroza, atunci de preferat ar fi sa utilizati un deodorant deoarece prevenirea transpiratiei prin blocarea excretiei glandelor sudoripare ar putea sa nu fie cea mai sanatoasa metoda pentru ingrigjirea zilnica.

Web Design si SEO
ANPCSOL