Chistul sebaceu

Chisturile sebacee se formeaza prin retentia secretiei unor glande sebacee carora li s-au obstruat, din diferite motive, conductele excretoare. Ele apar la persoane tinere sau adulte cu tendinta la dezvoltarea unui sindrom seboreic si au o localizare dependenta de aria de raspandire a glandelor sebacee: toracele anterior si posterior, pielea capului, fata, membre. La barbati, se intalnesc cel mai frecvent la nivelul scrotului si toracelui anterior.
Trebuie mentionat faptul ca aparitia acestor chisturi este aleatorie si nu tine de o transmitere ereditara a bolii.

Aspectul lor este variabil, de la mici tumori subepidermice cu tegumentul de acoperire de aspect normal, de consistenta moale, pana la tumori mari unele cu aspect eritematos si sub tensiune, datorita suprainfectiei. Uneori, continutul chistului se poate evacua spontan sau dupa exprimare, lasand sa se elimine un material alb-galbui sau purulent, urat mirositor.
In evolutie, chisturile sebacee pot ramane stationare, pentru perioade relativ mari de timp (ani), se pot evacua periodic sau se pot suprainfecta.

Tratamentul este exclusiv chirurgical si vizeaza excizia intregii glande cu tot cu continutul retentionat. Suprainfectiile repetate anterioare pot duce la formarea de tesut cicatricial si aderenta chistului la tesutul adiacent ceea ce poate conduce la ruperea chistului in momentul operator si excizie incompleta sau defectuoasa. Daca excizia este completa, nu apar recurente. Daca pacientul are predispozitie la formarea de chiste sebacee, atunci se pot forma noi leziuni in alte zone.
Interventia se face sub anestezie locala asigurand un comfort deplin al in timpul operator.

Furunculul

Furunculul este o afectiune a pielii care are drept cauza infectia foliculilor de par, avand ca rezultat acumularea locala de puroi si tesut necrotic. Mai multe furuncule alaturate pot conflua intre ele conducand la formarea de carbunculi.
Furunculele se prezinta ca noduli cutanati cu continut purulent, calzi la atingere, si extremi de durerosi. In centrul furunculului se poate observa un punct alb sau galbui prin care se se poate drena spontan puroi. La unele persoane aparitia furunculelor poate fi precedata de senzatie de mancarime locala. Localizarea cea mai frecventa a furunculelor se face la nivelul spatelui, abdomen, axile, umeri, fata, nas, coapse si fesier dar pot apare si in alte zone.

In cazul infectiilor severe, aparitia mai multor furuncule poate fi insotita de febra si marirea in volum a ganglionilor adiacenti.
In cazul in care aparitia de furuncule se face in mod recurent aceasta afectiune poarta numele de furunculoza. Dintre factorii de risc pentru aparitia furunculozei mentionam portajul bacterian intranazal, diabetul zaharat, obezitatea, neoplazii, malnutritia si medicatia citostatica, toate acestea necesitand investigatii ce pot fi efectuate in cadrul clinicii noastre.

Tratamentul consta in incizarea leziunii urmata de drenaj asociat cu terapie antibiotic local si sistemic. Foarte importanta este consulatia de specialitate in care sunt analizate cauzele si istoricul aparitiei acestor leziuni. Va sunt explicate masurile de preventie si va sunt indicate analizele de laborator pentru depistarea eventualelor afectiuni asociate.