f-chirurgiedermatologica

Chirurgia dermatologica cuprinde diagnosticul si tratamentul atat al afectiiunilor medicale cat si a problemelor de ordin cosmetic ce pot apare la nivelul pielii, unghiilor, mucoaselor si tesuturilor adiacente. Procedurile terapeutice cuprind o gama variata de metode chirurgicale, reconstructive si cosmetice.

Ca urmare a rezultatelor cercetarii medicale si a imbunatatirii aparaturii utilizate in chirurgia dermatologica in prezent, majoritatea pacientilor necesita doar anestezie locala sau regionala preoperatorie. Acest lucru are o mare importanta prin cresterea confortului pacientilor si prin reducerea timpului necesar recuperarii post-operatorii. Mai mult, aparitia unor noi tehnici chirurgicale a condus la imbunatatirea rezultatelor procedurilor chirurgicale.

Tehnica chirugicala variaza in functie de localizarea, dimensiunile si tipul tumorii (epitelioame spino/bazocelulare, melanom malign, nevi/alunite, chist, etc). Exciziile sunt urmate de suturi simple, intradermice sau reconstructii locale prin lambou.
Se practica dupa atenta examinare clinica si dermoscopica a leziunilor si documentare fotografica. Exciziile chirurgicale sunt urmate de examen histopatologic pentru confirmarea diagnosticului clinic si intraoperator.