Intrebari frecvente despre epilarea laser

Epilare Laser Dermestetica

Intrebari frecvente despre epilarea laser

Epilarea permanenta LASER este o procedura medico-estetica ce utilizeaza un fascicul de lumina laser pentru a indeparta parul nedorit. Lumina tinteste specific  bulbul pigmentat al firului de par, iar caldura generata distruge foliculul pilos si inhiba cresterea viitoare a parului. Procedura nu lezeaza tesuturile din jur. Va oferim mai jos raspunsuri la cele mai frecvente intrebari despre EPILAREA LASER.

Ce este melanina si cum influenteaza ea alegerea metodei de epilare?

Melanina este pigmentul ce confera culoare pielii noastre. Aceasta absoarbe razele solare protejand pielea de arsuri. Melanina prezenta in firul de par constituie un target excelent pentru energia laser, de aceea aceasta metoda de epilare este una foarte eficienta.

Ce este fotoepilarea?

Prin fotoepilare se distrug foliculii pilosi, utilizand flashuri de lumina cu o anumita lungime de unda si intesitate controlate de un echipament laser. Energia luminoasa este una foarte puternica. Bulbul firului de par absoarbe lumina livrata de echipament, iar caldura rezultata il distruge. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, trebuie ca energia emisa de echipamentul laser sa fie absorbita de firul de par si nu de tesuturile din vecinatate.

Epilarea laser functioneaza pentru mine?

Datorita faptului ca laserul targheteaza melanina, cu cat este mai multa melanina in bulbul pilos (adica parul este mai inchis la culoare) cu atat va fi mai rapida si eficienta epilarea laser. De aceea, persoanele cu par alb, blond, roscat sau grizonat nu obtin rezultate bune folosind aceasta metoda.

Unde pot face epilare laser?

Puteti face epilare laser in clinici medicale de dermatologie, in cabinete de cosmetica sau acasa. In ultimii ani, pe piata au aparut aparate pentru utilizarea domestica. Nu exista inca studii care sa compare eficienta epilarii cu aceste aparate  versus eficienta epilarii in cabinetul medical. Daca alegeti acest tip de aparat, cititi si urmati cu atentie instructiunile pentru a reduce riscurile, in special la nivelul ochilor.

Am nevoie de o consultatie dermatologica inainte de a face epilarea laser?

Un dermatolog experimentat in tehnologia laser este singurul in masura sa decida daca puteti fi candidat pentru epilarea laser. In timpul consultatiei initiale, medicul poate intreba despre istoricul medical, va stabili tipul de piele (fototipul) si va explica riscurile si beneficiile epilarii laser. Pentru a reduce riscurile complicatiilor, medicul va pune intrebari in legatura cu un eventual tratament medicamentos cronic (de exemplu aspirina, antiinflamatoare nesteroidiene, anticonceptionale, tratament cardiac), suplimente nutritive cum ar fi niacina sau vitamina A. Daca sunteti bronzat (soare, solar sau produse autobronzante) trebuie sa asteptati pana cand bronzul este indepartat complet inainte de tratamentul laser. Evitati orice metoda de indepartare a parului prin smulgere (epilare cu ceara, penseta sau epilator electric) cu minim 3 saptamani inainte de vizita la medic! Singura metoda permisa este raderea parului.

Ce risca persoanele care aleg un tratament complet de epilare laser, insa aparatura din cabinetul sau clinica respectiva nu este performanta?

Aparatura neperformanta poate determina fie ineficienta metodei, fie reactii locale de tipul arsurilor sau depigmentarilor. Personalul nepregatit nu ofera informatiile necesare, nu distinge situatiile in care exista contraindicatii sau nu utilizeaza aparatul la parametrii lui optimi.

Care sunt avantajele epilarii laser?

Este de notat ca epilarea laser este o metoda noninvaziva, care nu implica ace sau produsi chimici. Tehnica ofera o siguranta completa pacientului daca este efectuata corect si cu echipament performant, este mai putin dureroasa comparativ cu alte metode. Multe paciente si pacienti traiesc experienta placuta a epilarii pe termen lung (ani) sau chiar permanente. Metoda este foarta eficienta pentru indepartarea parului pe zone intinse cum sunt spatele, pieptul, picioarele. Pielea devine fina si matasoasa tot timpul, nu mai este necesara programarea la cosmetica la 3 saptamani. Este singura forma de epilare eficienta in pseudofoliculita, pili torti (firele de par ce cresc pe sub piele), in hirsutismul idiopatic si cel din sindromul ovarelor polichistice.

Cititi mai multe despre eficienta Laserului folosit cu succes in clinica Dermestetica!

Care sunt limitele si dezavantajele epilarii laser?

Desi epilarea laser este o optiune excelenta de tratament a parului excesiv, totusi unii pacienti pot avea experienta reaparitiei catorva fire de par. De aceea sunt necesare cateva sesiuni de intretinere, o data la 2 ani. Firele noi de par sunt fine si mai deschise la culoare. Uneori, mai apar si alte posibile efecte secundare: aparitia unui eritem (roseata) si/sau a unui edem (umflare) trecatoare la nivelul zonei tratate.

Daca pielea a fost expusa la soare sau solar inainte de sesiunea laser, tratamentul se poate solda cu arsuri, cicatrici, discromii. De aceea, este necesara o anamneza atenta si un consult clinic avizat inainte de tratament. Procesul este neeficient pentru cei cu par nepigmentat, blond sau roscat.

Ce zone pot fi tratate laser?

Orice zona, cu exceptia zonei periorbitale, poate fi tratata laser. Cele mai cerute zone sunt fata, buza superioara, gatul, barbia, axilele, zona inghinala, periareolar si picioarele.

Cat timp dureaza o sedinta?

Epilarea laser este o metoda foarte rapida, avand in vedere rezultatele pe termen lung. De exemplu, o sesiune pentru epilarea picioarelor integral dureaza aproximativ o ora. Pentru aceeasi zona, metoda prin electroliza dureaza 125 de ore!

Care sunt indicatiile medicale inainte de tratament?

  • Tratamentul laser ar trebui evitat atunci cand sunteti bronzat/a sau cand aveti arsuri solare.
  • Timpul in care trebuie evitata expunerea la soare sau solar variaza in functie de tipul echipamentului laser folosit. Discutati acest lucru cu medicul dermatolog care efectueaza tratamentul laser. Laserul Nd Yag este singurul care poate efectua tratamentul de epilare si in cazul pielii inchise la culoare.
  • Parul trebuie ras proaspat inainte de sesiunea laser si de asemenea intre sesiunile laser. ATENTIE! Nici o alta metoda de indepartare a parului nu este permisa in timpul tratamentului cu exceptia raderii lui!
  • Decolorarea parului trebuie intrerupta cu minimum 2 saptamani inainte de sesiunea laser.
  • Daca suferiti de herpes orolabial sau genital discutati cu doctorul dermatolog!

Care sunt instructiunile post tratament?

  • Este obisnuit ca imediat dupa tratament pielea sa fie usor eritematoasa (rosie) si cu mici umfaturi (edem follicular) la nivelul foliculilor. De obicei acestea cedeaza imediat la aplicarea de gheata sau lotiunilor calmante.
  • De retinut! Aplicati cantitate minima de fard si maxima de creme hidratante recomandate de medic! Folositi crema ecran solar cu factor 30 (in cazul persoanelor mai inchise la culoare) si 50+ (in cazul persoanelor cu pielea deschisa la culoare)! Parul va continua sa creasca normal 2 saptamani dupa sedinta si abia apoi firele ale caror bulbi au fost distrusi vor cadea! Astfel pe piele vor ramane zone insulare cu par.

Cum afecteaza culoarea pielii rezultatele epilarii laser ?

Pielea alba si parul negru reprezinta combinatia ideala pentru epilarea laser. Sunt necesare putine sedinte (4-6) si se obtin rezultate excelente. Pentru persoanele cu pielea mai inchisa la culoare sunt necesare mai multe sedinte (6-8) pentru obtinerea acelorasi rezultate, pentru ca nu se pot folosi energii foarte inalte. Planul de tratament laser (numar de sedinte, frecventa lor) se face individualizat pentru fiecare pacient.

Dieta are vreun impact asupra tratamentului ?

In general, dieta nu are vreo influenta asupra tratamentului, cu exceptia betacarotenului care interfereaza cu tratamentul laser. Betacarotenul, care se gaseste de obicei in morcovi, rosii, sfecla rosie, suplimentele cu vitamina A, este depozitat in piele, conferind pielii o culoare usor portocalie. Acest pigment absoarbe energia laser la nivelul pielii si o deviaza de la bulbul firului de par. Betacarotenul persista luni de zile dupa o ingestie abundenta. De aceea, este recomandat sa nu se exagereze in dieta cu alimente care contin acest constituent.

Ce contraindicatii exista in cazul epilarii definitive cu laser?

  • Persoanele insarcinate sau care alapteaza si cele cu sindromul nevilor displazici sunt sfatuite sa nu apeleze la aceasta procedura.
  • De asemenea, datorita riscului de afectare oculara, metoda nu se utilizeaza in zona perioculara.
  • Precautii se impun pentru pacientii cu herpes recidivant si pentru cei ce sunt in tratament cu medicamente fotosensibilizante.
  • Nu se aplica la nivelul alunitelor. Acestea vor fi protejate in timpul sedintelor laser.

Terapia LASER duce la aparitia cancerului de piele? MIT sau ADEVAR?

Energia luminoasa generata de laser nu depaseste nivelul foliculului pilos. Asadar, actioneaza superficial. Exista si studii conform carora actiunea laserului nu determina lezarea ADN-ului si nu produce mutatii la nivel celular care ar putea determina un cancer cutanat la nivelul pielii normale. Cu toate acestea, este recomandabil ca nevii melanocitari (alunitele) sa fie ocoliti sau acoperiti in timpul tratamentului.

Este epilarea cu laser mai eficienta decat cea cu IPL?

Aceasta este o dezbatere inca de actualitate. Ambele tratamente produc energie pentru a intrerupe ciclul de crestere al foliculului pilos si pentru a-i opri cresterea fara a leza tesuturile din jur. Asemanarea dintre cele doua tipuri de echipamente  se opreste aici.

Marea diferenta intre cele doua  consta in tehnologia folosita pentru a produce lumina.

Cititi pe larg despre diferenta dintre cele doua proceduri.
TARIFE EPILARE LASER ND YAG

PROGRAMEAZA O VIZITA/SEDINTA LA DERMESTETICA

Web Design si SEO
ANPCSOL